Red-backed Shrike

Lanius collurio

More information on other websites:

Red-backed Shrike

Lanius collurio

More information on other websites:

Distribution

This is a species with a Western Palearctic distribution, extending into Central Asia (BirdLife International, 2022). It is present throughout most of Europe, but absent from the British Isles and the northern half of Fennoscandia (Keller et al., 2020). In Spain it has a clearly Eurosiberian distribution, but it extends along the Central System in Madrid, Ávila, Salamanca, and Cáceres. In Galicia its distribution is patchy, likely due to the peninsula effect and its peculiar migration route (Tellería, 2018). The species is absent from Ceuta and Melilla, the Balearic and Canary archipelagos, and the entire southern half of the peninsula (Infante in SEO/BirdLife, 2022).

In Madrid it maintains a stable breeding population on the southern foothills of the Sierra de Guadarrama, where it occupies humid grasslands with shrubs that provide nesting sites and perches (Díaz et al., 1994).

In the national park it is a scarce bird, as it lies at the limit of its distribution on a national scale. It has been detected at a few scattered points in slope areas with shrub layers combined with grasslands, with notable concentrations in La Hoya de San Blas due to higher abundances, and in certain points of the Lozoya valley and El Cancho.

Habitat

The red-backed shrike selects mid-mountain areas, recording its highest densities in mosaic habitats with agricultural uses such as herbaceous grasslands, pastures, farmland, and even heathlands. Livestock activity plays a key role in these areas by maintaining shrub cover at acceptable levels, creating clearings and open areas; it is also observed in open wooded formations such as oak woodlands (Tellería et al., 2020).

In the national park the red-backed shrike occurs in slope areas with a shrub layer combined with grasslands, with the highest abundances found in the La Hoya de San Blas populations and at certain points in the Lozoya valley and El Cancho.

Conservation status

At a global scale it is considered a Least Concern species (LC; 2017). In Europe it would also be classified in the same category (LC; 2021). In Spain it is listed as Vulnerable in the 2021 Red List.

The Catalogue of Threatened Species of the Community of Madrid (1992) does not place the species in any threat category.

Bibliography

BirdLife International 2024. IUCN Red List for birds. https://datazone.birdlife.org.

Díaz, M., Martí, R., Gómez-Manzaneque, Á. y Sánchez, A. 1994. Atlas de las aves nidificantes en Madrid. Agencia de Medio Ambiente y SEO/BirdLife. Madrid.

Keller, V., Herrando, S., Voříšek, P., Franch, M., Kipson, M., Milanesi, P., Martí, D., Antón, M., Klvaňová, A., Kalyakin, M. V. Bauer, H. Gr y Foppen, R. P. B. 2020. European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change. European Birds Census Council y Lynx Edicions. Barcelona.

SEO/BirdLife (Molina, B., Nebreda, A., Muñoz, A. R., Seoane, J., Real, R., Bustamante, J. y Del Moral, J. C., eds.). 2022. III Atlas de las aves en época de reproducción en España. SEO/BirdLife. Madrid.

Tellería, J. L. 2018. Distribution of the Red-backed Shrike Lanius collurio at its western range boundary: patterns and conservation prospects. Ardeola, 65: 221-232.

Tellería, J. L., Lizarraga, A. y Hernández, A. 2020. Alcaudón dorsirrojo-Lanius collurio. En López, P., Martín, J. y Moreno-Rueda, G. (eds.): Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles. Museo Nacional de Ciencias Naturales. Madrid.